תיאום-תורים-למאבחנים-פורטל-קשב-וריכוז
תור למומחה מומלץ

מערכת תיאום תורים

תוכן עניינים

מומחה-קשב-וריכוז (1)

ADHD – הגדרה, אבחון וטיפול בהפרעות קשב וריכוז

ADHD – מהי ההגדרה המדויקת?

עושים סדר בהגדרה של הפרעת קשב וריכוז

 שמדברים כיום על הפרעת קשב וריכוז מתייחסים למונח אחד בלבד המופיע ב-DSM (ספר ההפרעות המנטליות). אל תתבלבלו, נכון שבעבר היו שני מונחים (ADD  ו- HDD), אבל כיום קיים רק מונח אחד והוא ADHD.

ADHD - מהי ההגדרה המדויקת?
ADHD – מהי ההגדרה המדויקת?

אז מהו אותו ADHD?

לפי ה-DSM בהגדרת ה- ADHD ניתן לראות שלושה טיפוסים:

1.      טיפוס חסר קשב.

2.      טיפוס היפראקטיבי (עם תת קטגוריה של טיפוס אימפולסיבי).

3.      טיפוס משולב (טיפוס חסר קשב+טיפוס היפראקטיבי).

 

חשוב להבין שכל אחד ואחד מהטיפוסים הנ”ל נמצא תחת הגדרת ADHD.

 

הילד סובל מהפרעת קשב? תנו לו לרוץ והוא יירגע

אתר וואלה פרסם לאחרונה מחקר שהתבצע בארצות הברית. במחקר השתתפו 40 תלמידים בגילאי 8-10, שמחציתם סובלים מהפרעת קשב וריכוז. במחקר ביצעו התלמידים מטלות לימודים שונות ולאחר כל מטלה נמדדה הפעילות החשמלית במוחם. התלמידים חולקו לשתי קבוצות; הקבוצה הראשונה התבקשה לבצע מטלה לימודית, אחריה לשבת ולקרוא ספר במשך 20 דקות, ואז לבצע אותה שוב. הקבוצה השנייה  התבקשה לבצע את המטלה הלימודית, ללכת על הליכון חשמלי במשך 20 דקות, ואז לשוב ולבצע את המטלה. אחרי כל משימה הולבשו על ראשם של הילדים אלקטרודות שמדדו את הפעילות החשמלית במוחם.

התוצאות הצביעו על כך שכאשר בין המטלה הראשונה לשנייה הפרידה מטלת הקריאה לא היה פער גדול בין תוצאות הביצוע הראשונות לשניות. אולם, כאשר בין המטלות הפרידה הליכה על ההליכון, נרשם שיפור גדול ביכולות המתמטיות וביכולות הקריאה של מרבית הילדים. בקבוצת הילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז היה שיפור גדול יותר מאשר בקבוצת הילדים הרגילים. המסקנה הייתה שילדים הסובלים מהפרעת קשב הופכים לתלמידים טובים יותר אחרי פעילות גופנית.

כותבי המחקר מציינים, שכאשר ילד הסובל מהפרעת קשב וריכוז מתחיל לזוז, בדרך כלל מבקשים ממנו להפסיק ולשבת בשקט. לאור תוצאות המחקר עדיף לשלוח את הילד לבצע פעילות גופני, לרוץ מסביב לבית, לשחק במגרשי בית הספר או להשתתף בשיעור התעמלות. לאחר מכן הוא יחזור לכיתה מלא מרץ אך רגוע נפשית, עם כושר ריכוז מוגבר.

 

הפרעת קשב וריכוז- פירוט מרכיבי הקשב

 

טיפוס חסר קשב- ההפרעה תבוא לידי ביטוי בבעיה להתרכז בשיעורים ובקושי בביצוע משימות יומיומיות, מכאן שלהפרעה יש השפעה על כל מהלך החיים.

 

טיפוס היפראקטיבי– כשאנחנו מדברים על היפראקטיביות, אנחנו מדברים על תנועתיות יתר. היפראקטיביות מתבטאת בחוסר יכולת לשבת בשקט, בצורך להיות כל הזמן בתזוזה. בקיצור, היפראקטיביות היא מילה אחרת למה שאנחנו מכנים “קוצים בטוסיק”. מי שנמצא תחת ההגדרה של היפראקטיביות, ימצא שהתזוזה לא בהכרח תפריע לו להתרכז, להיפך, דווקא בעת תנועה כלשהי הקשב שלו ישתפר, הבעיה מתחילה כשאותם אנשים נמצאים במסגרת הדורשת מהם לשבת בשקט מבלי לנוע, מה גם שתזוזותיהם מפריעות לסובבים (זוכרים את אלה שנדנדו ת’ספסל בהרצאה באוניברסיטה?).

 

סוף מעשה במחשבה תחילה– בתוך ההגדרה של היפראקטיביות, ניתן גם למצוא את אלמנט האימפולסיביות. אימפולסיביות היא מעשה לפני מחשבה, דבר שיכול לפגוע בבחירות ובהחלטות במהלך החיים.

חשוב לציין שלמרות שמדובר בשני מצבים שונים לגמרי, אימפולסיביות מוגדרת כתת קטגוריה בתוך ההגדרה של היפראקטיביות.

 

הקשר בין התמכרויות ובין הפרעת קשב וריכוז

כל אחת מההגדרות של הפרעת קשב וריכוז (ADHD) יכולה להוביל לבעיות נוספות במהלך החיים. כך למשל, ילד חסר קשב לא יעמוד בקצב החומר הנלמד בכיתה עקב חוסר יכולתו להיות קשוב. חוסר יכולת זו עלולה להובילו לחוסר אמונה בעצמו עקב פיגור בחומר, דבר שילווה אותו גם בלימודיו בתיכון, באוניברסיטה ואף בהתמדה במקום עבודה. לעומתו, ילד אימפולסיבי יהיה נתון במצבים מסכני חיים. ידוע שאימפולסיביות מתחברת לא פעם לבעיה של דחיית סיפוקים. כלומר, תיאורטית אדם עם בעיה של דחיית סיפוקים יהיה בקבוצת סיכון  גבוהה יותר של התמכרויות (אף שהוא יודע שאסור לעשן או לשתות, לא פעם הוא יעשה זאת לפני שיחשוב).

 

אבחון ADHD

כיוון שתחת הגדרת ADHD נמצא טיפוסים שונים ותת קטגוריות, בבואנו לבצע אבחון  ADHD עלינו לוודא, שהאבחנה שבחרנו תדע למפות כל אחת ואחת מהקטגוריות ולא תסתפק רק באבחון כללי של ADHD. כשמבצעים אבחון ADHD חשיבות מיפוי זו היא קריטית, כיוון שאבחון מבדיל ומוקדם יוליד גם טיפול מתאים, וכך נמנע בעתיד בעיות נוספות הקשורות באופן ישיר או עקיף ל- ADHD. התמכרויות למשל, מאבחנים לרוב בגיל מבוגר, כשההתמכרויות כבר קיימות, לעומת זאת בעיה של ADHD ניתן לאבחן כבר בגיל צעיר. ישנן תיאוריות רבות שאומרות, שאם נזהה מראש את הטיפוס של ADHD שיהיה בסכנת התמכרויות, עצם הידיעה תוביל לטיפול נכון שימנע בעתיד התמכרויות.

 

שורה תחתונה- תחת הגדרת ADHD (הפרעת קשב וריכוז) נמצאים טיפוסים שונים. אבחון ADHD איכותי ימפה את הטיפוסים השונים ובעקבות מיפוי זה יינתן טיפול מתאים, שימנע בעיות נוספות בעתיד (כדוגמת התמכרויות). 

מומחה-קשב-וריכוז (1)

שתף עמוד זה