תיאום-תורים-למאבחנים-פורטל-קשב-וריכוז
תור למומחה מומלץ

מערכת תיאום תורים

א”מ הדרך – qeeg – אבחון וטיפול באמצעות גלי מוח

תוכן עניינים

מומחה-קשב-וריכוז (1)

מירב שקד טולידאנו M.S.W –  מנהלת מכון א”מ הדרך

המורה התקשרה מבית הספר ואמרה שהילד “חייב ריטלין”? הסבתא מתלוננת שהילד הורס לה את הבית? ואתם נופלים בסוף היום באפיסת כוחות אחרי שניסיתם להכין איתו שעורים?

בעולם המודרני שבו אינספור ערוצי מידע בו זמניים מציפים אותנו ומספר המטלות המצופה מאיתנו לבצע עולה בהתמדה, קל מאד לתייג אנשים ו”לאבחן” אותם כסובלים מהפרעת קשב וריכוז. האמנם??

ישנם מספר אבחונים אשר נועדו לתת תשובה לשאלה זו ונסמכים בעיקרם על תמונה קלינית (התנהגותית) של הנבדק ותלויים במידת שיתוף הפעולה שלו. מצב זה יכול לעיתים להטות את התוצאות ולספק תשובות שאינן מדוייקות.

אבחון QEEG עוקף את הבעייתיות הנ”ל ומספק תשובה אובייקטיבית ופשוטה.
אבחון זה הינו בדיקת EEG רגילה. אופן נתוח הבדיקה הינו כמותי ומכאן שמה – QEEG – Quantitative EEG .

בדיקת QEEG הינה דרך להסתכלות על האופן בו פועלת המערכת החשמלית במוחנו. אלקטרודות מונחות בתשע עשרה נקודות על הראש והן מודדות את הפעילות החשמלית המתרחשת בזמן הבדיקה, ממש כמו בדיקת אק”ג ללב. האבחון אינו פולשני והאלקטרודות “קוראות” בלבד את האותות החשמליים המגיעים מהמוח. הנבדק אינו נדרש לבצע מטלה כלשהי והאבחון כולו אורך מספר דקות בסופן ניתן לנתח את הפעילות המוחית בצורה מדוייקת ולהצביע על נקודות בהן ישנה פעילות החורגת מהנורמה המקובלת על פי גיל ומין.

בבואנו לבדוק את הפעילות החשמלית המוחית אנו משתמשים בחלוקת המוח על פי תדרים ( כפי המקובל בעולם הרפואה העולמי) . ישנם תדרים מהירים ותדרים איטיים כשלכל אחד מהם תפקיד מסויים בנקודה מסויימת במוחנו. השילוב בין פעילות התדרים השונים למיקומם במוח מייצר את הפעילויות אותן אנו מבצעים במהלך שגרת היומיום. כאשר אנו ישנים או נחים פועלים בעיקר גלים איטיים וכאשר אנו מתרגשים, לומדים או עושים כל פעילות נמרצת אחרת פועלים בעיקר גלים מהירים.

על ידי השוואת מינון התדרים בנקודות מסויימות במוחנו לבסיס נתונים עולמי , ניתן כיום לסווג קבוצות אוכלוסייה על פי התנהגות גלי המח שלהם וכך להגדיר תופעות והפרעות מסויימות ברמת וודאות גבוהה ביותר.

כלי זה נמצא בשמוש עולמי מזה מספר שנים ופותח על ידי סוכנות החלל האמריקאית נאס”א. נעשה בו שמוש לאבחון הפרעות חרדה, מצבי רוח, לקויות למידה, הפרעות קשב, הפרעות בתקשורת, פגיעות מוחיות ועוד.

מתוך המחקר העולמי עולה כי QEEG מראה רגישות ודיוק של 94% באבחון הפרעות קשב וריכוז! מכאן שבדיקה זו הינה אחת היעילות ביותר באבחון הפרעת קשב וריכוז והפרעות נוספות ועומדת כיום בחוד החנית של האבחונים המקצועיים בעולם.

בבואנו לאבחן הפרעות קשב וריכוז נמצא כי אצל ילדים ובוגרים עם הפרעת קשב וריכוז בד”כ (ב-% 70 מהמקרים) ישנה תבנית פעילות של גלי המוח שבו קיים עודף ניכר של גלים איטיים בחלק הקדמי (פרונטאלי) של המוח. תבנית כזו מעידה על כך שאותו איזור עובד לאט מדי (כאילו ישן) ועל כן אינו יעיל. אם נסתכל על ילדים ומבוגרים אלו נראה כי הם זזים הרבה בכסא וקמים פעמים רבות ממקומם. אלו אינם “קוצים” אלא נסיונות של המוח להעיר את עצמו ולהתמקד במשימה שלפניו.

ישנה קבוצה אחרת של ילדים ומבוגרים עם הפרעות קשב וריכוז אשר תבנית הפעולה של גלי המוח שלה הינה תבנית של עודף פעילות גלים מהירים. זוהי קבוצה של כ-30% מהסובלים מההפרעה. כלומר, אצל אנשים אלו המוח עובד בכל הכוח חלק ניכר מהזמן ועסוק במספר מטלות בו זמנית , עובדה שאינה מאפשרת לו לבצע כל אחת מהמשימות בצורה מושלמת. אצל אנשים אלו נמצא גם דאגנות יתר (חרדה) ובמידה והם יטלו ריטלין הפעילות המהירה רק תגבר וכך גם החרדה וחוסר יכולת הביצוע.

ישנה גם קבוצה שלישית וקטנה בה תבנית הפעילות החשמלית הינו מעורב – במקביל קיים עודף גלים מהירים עם עודף גלים איטיים. גם כאן ריטלין לא יהיה יעיל ואף מזיק.

אנו במכון א”מ הדרך פועלים לשנות את התבנית המוחית אותה מצאנו באבחון בעזרת שיטה הנקראת – נוירופידבק – מתן משוב לפעילות המוחית. השיטה, אשר גם היא פותחה על ידי סוכנות החלל האמריקאית, פועלת בדרך של מתן חיזוקים חיוביים למוח בזמן אמת. על ידי מתן חזוקים חיוביים המוח לומד פעילות תקינה מהי ( כמו לימוד שפה, שחייה וכו). . האימון עצמו הינו פשוט ומהנה וכולל צפייה בסרט ללא כל מטלה אחרת, ללא שעורי בית וללא צורך “להתרכז”, ומי לא אוהב לצפות בסרטים??

לסיכום- אבחון QEEG הינו אמצעי יעיל, פשוט ומהימן לקבלת אבחנה מקצועית לגבי מצבו של ילדכם. בלי קשר למה שאומרת המורה….

–> סרטון המסביר על חשיבות בדיקת QEEG (עם כתוביות בעברית)

מומחה-קשב-וריכוז (1)

שתף עמוד זה