תיאום-תורים-למאבחנים-פורטל-קשב-וריכוז
תור למומחה מומלץ

מערכת תיאום תורים

מה זה טיפול באמצעות בעלי חיים?

תוכן עניינים

מומחה-קשב-וריכוז (1)

מה זה טיפול באמצעות בעלי חיים?

איתן (שם בדוי), התפרץ אל פינת החי פה ב”בית של הדס”, הודף את השער בכח ברגלו, אגרופיו קפוצים, פרקי ידיו מלבינים ופיו סגור כאילו מנסה לעצור את שטף שרוצה להתפרץ, לחסום את כל המלים והחבטות שרוצה להטיח בכולם, בהינף יד ניסה לנגב את הדמעות שהחלו לזלוג על לחיו ולעצור את כל אלו שטרם זלגו כדי שנועה המטפלת שלו לא תבחין. הוא קבר את מבטו בחצץ שלרגליו; במרחק עמד אביו ליד המכונית הכחולה, ניכר כי גם

הוא היה נסער, מביט בנועה למרחוק, פושט ידיים לצדדים בחוסר אונים, הם שוב רב…

מה זה טיפול באמצעות בעלי חיים?

כל שיטת טיפול ותראפיה משתמשת בכלים היחודיים לה על מנת להעניק ריפוי וטיפול רגשי , רק שילוב נכון של “המצע” המתאים לילד המתאים למזג האישי שלו יאפשרו לו להיפתח, להירתם להעלות ולהציף את קשייו ולבוא לכדי פתרונם. המצע מוגדר ככלי שבו הילד מרגיש הנוח ביותר, ציור, דרמה, תנועה או בעלי חיים.

היחוד בטיפול רגשי לילדים באמצעות בעלי חיים נובע מהשימוש בקשר הישיר ובמשיכה הטבעית שבין

ילדים ובע”ח. הקשר הטבעי הזה, מאפשר למטופל לפתוח חלון לעולמו הפנימי ולמטפל להציץ פנימה, לסייע ולתווך בין הילד לעולמו הרגשי ולקשייו. הטיפול מתקיים בשני עולמות, בפינת החי הטיפולית ובחדר הטיפול, שתי הזירות מהוות סביבה בטוחה ונראה כי הילדים בוחרים היכן לעבוד עפ”י התכנים איתם הם באים.

בפינת החי , בבתי החיות, הטיפול נעשה בחברתן של החיות בעיסוק ובטיפול בהן, בדאגה לרווחת, מזונן ולשלומן; בחדר הטיפול, ניתן להתמקד בחיה מסוימת שהילד בוחר לקחת איתו לחדר, ושם בין פופים, שטיח וארונות המשחקים הוא מתייחד איתה …

איתן נעמד במרכז פינת החי דקה ארוכה, עיניו נחו על הבית של קוקי העז, היא הביטה בו, ראתה אותו, היא חשה במתח ובסערה שהביא איתו לפינת החי; נועה המטפלת נתנה לו את המקום והזמן, זושי הקוקרית הג’ינגי’ת נגשה אליו מייללת, מחכה למשחק שלהם עם כדור טניס בפיה, כמו בכל יום שלישי, גם היא חשה שה וא נסער, היא הניחה את כדור הטניס והביטה בו כמו שואלת מה קרה…

איך זה עובד?

החיבור בין אדם לחיה הינו ארוך כהיסטוריה האנושית, הקשר בין ילדים לחיות הוא הטבעי שבקשרים, מספיק לקרוא כל ספר ילדים על שלל החיות שבו, החיות מקיימות קשר לא מילולי עם הילדים, הן מציעות לילד אהבה ללא תנאי ומעניקות לו יחס שאינו שיפוטי לא מעניין אותם אם הוא שמן, מופנם, תלתלי זהב לראשו או שהוא בנו של ראש הממשלה, עבורן הוא חבר. דרך העבודה עם בעלי החיים הילד מספר על עצמו ועולמו , משפחת הארנבים הופכת למשפחתו שלו והוא מצייר את מציאותו על עולמם מעניק להם תפקידים, רגשות ומייחס להתנהלותם משמעויות מחוויות המשפחה שלו. ברגע שפינת החי משמשת בסיס להתמודדות עם המציאות והקשיים בעולמו הפרטי אז מתרחש הקסם הילד מציג את הבעיה, נעזר במטפל על מנת להבין כיצד לפתור אותה עבור החיות ומהר מאוד מוצא את הדרך ליישם את הפתרונות גם בעולמו שלו בבית בחיק המשפחה והחברים בסביבתו . במפגש עם החיה הוא לומד לתקשר עם החיה, לראות אותה, לכבד, לדאוג ולהעניק

לה את מה שהיא צריכה. ברגע שהיא זקוקה לו הוא מתעלה על עצמו ועוזר לה. ומגלה בתוכו שהוא יכול גם לעזור לעצמו.

איתן החל נירגע, יוצא מקיפאונו. הוא ראה את זושי והרגיש שהיא רואה אותו, הוא הביט סביב ושם לב למתח העורר בקרב החיות, הוא לא התכוון, הוא אוהב אותן, מרגע שהצליח לראות אותן משהו בו נפתח, כמו תמיד; הוא הביט בזושי הוא כרע ברך לקראתה, היד הקפוצה החלה משתחררת לאט לאט עד שהתפרקה לכדי ליטוף, זושי דחפה את אפה ונתנה לו ליקוק אחד אוהב ומנחם. הסכר נפרץ בדמעות חמות. מישהו אוהב אותו למרות הכול.

מה חשוב לבדוק?

שבפינת חי דואגים לחיות באמת, רק בסביבה מוגנת לחיות יחוש הילד בטוח שידאגו גם לו ….
שהחיות מורגלות ורגילות לילדים ואנשים, הרגלה היא העיקר בעבודה עם החיות, אחרת ההילד יבלה 50 דק’ לרדוף אחרי חיה וזה לא שיעור ספורט …
הנחיית הורים מקבילה לטיפול הינה הכרחית !!! הילד בטיפול עובד ומעבד דפוסים חדשים, רק תמיכה ואחזקה מתאימה בבית תאפשר הטמעת דפוסים חדשים אלו לאורך זמן. טיפול רגשי לילד ללא הנחיית הורים, כמוהו כמו אנטיביוטיקה פעם אחת בשבוע בלבד, זה לא עובד.

שאלות? מרגישים שהילד שלכם/ אתם זקוק לעזרה?

צרו איתי קשר אישי

הכותבת הדס ויינר מויאל – מטפלת רגשית באמצעות בע”ח

ומנהלת “הבית של הדס” פינת חי טיפולית במושב ניר צבי.

מומחה-קשב-וריכוז (1)

שתף עמוד זה