תיאום-תורים-למאבחנים-פורטל-קשב-וריכוז
תור למומחה מומלץ

מערכת תיאום תורים

שיטת טומטיס.

תוכן עניינים

מומחה-קשב-וריכוז (1)

שיטת טומטיס

במוקד של שיטת טומטיס נמצא שיפור של מיומנות ההקשבה באמצעות גירוי צלילי. הקשבה היא בעצם היכולת להשתמש בשמיעה באופן רצוני ומכוון (בניגוד לקליטה פסיבית של כל צליל שהסביבה משדרת אלינו). הקשבה מאפשר למוחנו לעבד באופן סלקטיבי גירויים שמיעתיים, ובכך לתת עדיפות למידע מסוים על פני מידע אחר, ולאחר מכן לעשות שימוש במידע זה. השיטה פותחה ע”י ד”ר אלפרד טומטיס, רופא אף- אוזן- גרון צרפתי, שהשכיל לזהות את התפקידים המרכזיים שהקשבה ממלאת בלמידה ושליטה במגוון תפקודים, כגון שפה, מוטוריקה, קואורדינציה ויכולות מוסיקליות. מתוך תובנותיו של ד”ר טומטיס, המשלבות בין נוירו- קוגניציה ואודיולוגיה, פותחה השיטה שעושה שימוש במיומנות ההקשבה על מנת לשפר למידה, קשב, יכולות זיכרון, יכולות תקשורת, מיקוד וריכוז, יכולות חברתיות וכיוב’. השיטה עושה שימוש במיכשור דיגיטלי בשם Solisten המאפשר לבצע אימון קולי לשיפור ההקשבה.

הפרעת קשב וריכוז
בהפרעת קשב וריכוז נפגעות יכולות בסיסיות של האדם בתחום זה. תחת הכותרת “קשב וריכוז” נכללים מגוון תפקודים בסיסיים כגון היכולת למקד קשב, היכולת לשמור על קשב ממוקד לאורך זמן, היכולת לפצל קשב בין שני גירויים, היכולת להעביר את הקשב מגירוי לגירוי טהיכולת להימנע מהסחת דעת. אחד התיאורים השכיחים בקרב ילדים ומבוגרים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז הוא תיאור של תחושה שהאדם “מופגז” בגירויים חיצוניים מהסביבה, כלומר- החוויה של האדם בסביבה היא חוויה של רעש, בלי יכולת לסנן ולברור באיזה גירוי להתמקד, עם קושי עצום לנהל שיחה, לקרוא או להתמקד בכל גירוי כאשר הוא חשוף אפילו להסחות קטנות ויומיומיות.

שיטת טומטיס והפרעת קשב וריכוז
במושגים של שיטת טומטיס, אנשים בעלי הפרעת קשב וריכוז הם בעלי שמיעה תקינה ומיומנויות הקשבה לקויות. על כן שיטת טומטיס יכולה להועיל במיוחד לסובלים מקשיים אלה, שכן שיפור המהירות ואיכות הקליטה של מידע שמיעתי מהסביבה משפר מאוד את התפקוד הלימודי והחברתי של מי שעד כה התקשו להתמודד עם שטף הגירויים שחי היומיום הנחיתו עליהם. ההפחתה או ההגברה של הרגישות לקלט שמיעתי, ושיפור כללי של הויסות התחושתי הם עוד שתי תוצאות אפשריות של הטיפול בשיטת טומטיס, המשפרות פלאים את איכות חייהם של בעלי הפרעת קשב וריכוז. בשלב הראשון,יועצי טומטיס עורכים ללקוח אבחון על מנת לזהות את סגנון ההקשבה האישי שלו, ולזהות מה טיבם של הכשלים בהקשבה המפריעים לו במיצוי יכולותיו. אבחון כזה כולל בדיקה של שתי האוזניים ואופי התגובה שלהן לצלילים (רגישות יתר או תת רגישות, עיכוב בקליטת מידע שמיעתי, קושי בזיהוי מקור הצליל, קושי בעיבוד גובה הצליל), וכן מילוי שאלון וראיון אישי על מנת להבין יותר טוב את החוויה האישית של הלקוח בהתמודדותו עם הקשיים השונים, ולהכיר את נטיותיו האישיות ואת סגנונו באופן כללי. בהמשך נבנית תכנית אימון בגירוי צלילי (שמיושמת באמצעות מכשירי Solisten), הכוללת פגישות ייעוץ, מעקב וליווי.

מכשיר Solisten
מכשיר Solisten נייד פותח ב-2009 והוא מאפשר את יישום עקרונות שיטת טומטיס בכל מקום. באמצעות המכשיר, יועצי שיטת טומטיס המוסמכים יכולים להכין תכנית גירוי צלילי אישית לכל משתמש, או לאפשר לו גישה לתכנית מובנית מראש (בהתאם לצרכיו). המכשיר הוא פיתוח טכנולוגי חדשני וייחודי המאפשר, באמצעות אזניות, מסך מגע וסדרה של וסתים אלקטרוניים מתוחכמים, רמות שונות של ויסות צלילי, הולכת אויר והולכת עצם על פי תורתו של ד”ר טומטיס, שעל ידי אימון בחשיפה אליהם, ניתן לשפר את תפקודי ההקשבה ולקדם את מימוש הפוטנציאל האישי, תוך התגברות על הקשיים שמציב הליקוי בקשב ובריכוז.

נכתב ע”י: פורטל קשב וריכוז

מומחה-קשב-וריכוז (1)

שתף עמוד זה