תיאום-תורים-למאבחנים-פורטל-קשב-וריכוז
תור למומחה מומלץ

מערכת תיאום תורים

ADHD, מאיפה היא הגיעה אלינו פתאום?

תוכן עניינים

מומחה-קשב-וריכוז (1)

ADHD, מאיפה היא הגיעה אלינו פתאום?
אחת הטענות של אנשי חינוך והורים רבים בשנים האחרונות היא שידם של מכוני האבחון קלה מדי על התשובה החיובית בכל הנוגע להפרעת קשב וריכוז. ההפרעה הרחבה הזו שמונה סימפטומים רבים קרויה באנגלית ADHD, שזהו קיצור של Attention deficit hyperactivity disorder ושמה בשפה המקצועית – הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות.

שמה של ההפרעה מתאר את הקושי שבו נתקלים הסובלים ממנה – חוסר יכולת או קושי רב בלמקד את הקשב במידע, קושי ביכולת להתמיד בהקשבה או בקליטת מידע וחוסר שקט מוטורי. לא כל מי שמאובחן כלוקה בהפרעה אכן חש קשיים בכל התחומים האלו ולעתים שני אינדיבידואלים שסובלים מן ההפרעה יחוו תסמינים שונים לחלוטין.

אבחון יתר או בעיה אמיתית?
ישנו ויכוח גדול בעולם האקדמי ובתחום הטיפולי בנוגע לממדיה האמתיים של התופעה. ישנם לא מעט חוקרים שסבורים ששכיחות ההפרעה שכיום נעה על ספקטרום שבין 5-15% מכלל האוכלוסייה היא תוצאה של אבחון יתר ותו לא. מהצד השני של המתרס ישנם אנשי מקצוע רבים שטוענים בתוקף שהאבחונים המודרניים מדויקים ביותר וכי האמת היא שישנם אחוזי שכיחות גבוהים יותר. לפי טענה זו ישנם לא מעט ילדים שפשוט לא אבחנו אותם עדיין או מבוגרים שלא אובחנו בילדותם כסובלים מן ההפרעה.
הביקורת הנוקבת ביותר בתחום מופנית למערכת החינוך שמעדיפה לחסוך את המשאבים הפיננסיים הגדולים שכרוכים בהשקעה בילדים שנחשבים למפריעים. כמו כן מופנית יד מאשימה למערכת הבריאות שמעדיפה להשתמש בטיפול תרופתי ממוקד שמטפל בסימפטום באופן כימי, מאשר להשקיע את המשאבים הדרושים בטיפול רב מקצועי ורחב היקף ברמת האוכלוסייה.

לאבחן, לטפל ולהיזהר
עם זאת, שני הצדדים של המתרס תמימי דעים בנוגע לעניין הטיפול. בשל האופי הפרוגרסיבי של ההפרעה, אבחון מוקדם ומוצלח וטיפול איכותי מאפשרים לאדם להגיע לרמת תפקוד דומה לזו של אדם ללא ההפרעות. עם זאת, הזנחה של ההפרעה עלולה לגרום להחמרה של הסימפטומים ובסופו של דבר להוביל למצוקות לא פשוטות. כיום ישנן מספר טכניקות לאבחון, אבל הביטוי הקליני של ההפרעות נחשב עדיין לגולד סטנדרט האבחוני.

מה שחשוב מאוד בנוגע לאופן ההתייחסות שלכם להפרעה הוא שיש להתייחס לכל תסמין בנפרד ולנסות לספק לילד שלכם את הסביבה המוצלחת ביותר בהתאם ליכולות או לקשיים שלו. בכל מקרה שהוא יש לשים את הדגש על יצירת סביבה תומכת ומעצימה, לחזק את הדימוי העצמי של הילד ולא לגרום לו להרגיש כילד בעייתי. מעבר לכך, מלבד הטיפול התרופתי המקובל, כיום ישנם סוגים רבים של טיפולים אלטרנטיביים מומלצים כגון רכיבה טיפולית על סוסים, סוגים שונים של אימונים גופניים בשילוב טיפולים נפשיים, תרפיה באמנות ועוד.

מומחה-קשב-וריכוז (1)

שתף עמוד זה